onsdag 15 maj 2013

Recept Hönökakor

Hönökakor
10 stycken

100 g smör
1 l mjölk
1 pkt jäst
1/2 dl sirap
1 1/2 msk salt
2 msk malda brödkryddor
1/2 l rågsikt + ca 2 l vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt sirap, salt och kryddor. Blanda om. Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet till en smidig deg. 
Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Rulla ut den till en längd och dela den i 10 bitar. Kavla ut dem till stora tunna kakor och lägg dem på bakplåtspapper på plåt.
Låt dem jäsa övertäckta 15-20 minuter och sätt ugnen på 275 grader.
Nagga kakorna med en gaffel.  Grädda mitt i ugnen tills de har fått fin färg,  5-8 minuter.
Låt dem kallna mellan bakdukar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar