onsdag 1 oktober 2014

Kalljäst frukostlimpa

Här kommer receptet på brödet jag bakade igår morse. Jag dubblade receptet när jag bakade, vem vill bara baka en limpa?
Här är grundreceptet.

Kalljäst frukostlimpa
1 st

10 g jäst
3 dl vatten, rumsvarmt
1 msk honung
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 tsk brödkryddor
3 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

Gör så här:
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om tills att jästen har lösts upp. Tillsätt honung, salt, olja, brödkryddor, rågsikt och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg.
2. Forma degen till en limpa och lägg den i en form, 1 ½ liter, med bakplåtspapper.
3. Låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur i 30 minuter.
4. Ställ den övertäckta limpan i kylen över natten (jag täckte med plastfolie).
5. På morgonen: Ta ut formen ut kylen. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 10 minuter, sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt brödet svalna i formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar