måndag 16 juli 2012

Hallonbullar med mandelmassa

Jag tycker att det är dax med lite omväxling i bloggen och därför kommer här ett nytt favoritrecept.
Ett recept på underbart goda bullar, fyllda med hallon och mandelmassa. Perfekt som omväxling till de traditionella kanelbullarna.

Hallonbullar med mandelmassa


Du behöver
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk mald kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

till fyllningen...
200 g mandelmassa
1 dl strösocker
2½ tsk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
4 dl frysta hallon

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här
1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm vätskan till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vätskan och lös upp jästen. Tillsätt resten av smörblandningen tillsammans med socker, kardemumma och salt.
3. Arbeta in det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Var försiktig så att degen inte blir för torr. Arbeta degen minst 5 minuter och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Fyllning: riv mandelmassan och blanda i socker, vaniljsocker och smör till en smidig massa.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla varje deg till en rektangel, så tunt du kan. Bred ut fyllningen, smula över hallonen och rulla ihop den till en rulltårta. Skär varje längd i ca 3 cm breda bullar.
6. Lägg bullarna i formar, täcker över med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 min.

Jeanette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar